Dlaczego dieta nie zawsze przynosi oczekiwane efekty?

od-czego-zaczac-odchudzanieChcąc zgubić zbędne kilogramy często zadajemy pytanie ”od czego zacząć odchudzanie” i sięgamy po pozornie proste rozwiązanie jakim są diety deficytowe 1000-1200 kcal. Czy takie sposób na zrzucenie zbędnych kilogramów jest skuteczny i długofalowy?

Od czego zacząć odchudzanie, aby było skuteczne?

W trakcie takiej diety alternatywnej, początkowo udaje nam się schudnąć jednak po kilkunastu dniach waga stoi. Jesteśmy rozdrażnieni, zmęczeni, nie mamy energii, dodatkowo jesteśmy głodni i zaczynamy jeść więcej. Nasz spadek na wadze to przede wszystkim utrata wody w organizmie, masy mięśniowej i beztłuszczowej masy ciała przy niekoniecznym spadku tkanki tłuszczowej. Organizm każdego człowieka potrzebuje pewnego minimum do podstawowych procesów życiowych, niezależnych od naszej świadomości. Jeżeli zadamy sobie pytanie ”od czego zacząć odchudzanie” i zastosujemy dietę 1000-1200 kcal czyli dietę głodową, wówczas organizm z otrzymanej dawki energii, zacznie odkładać tkankę tłuszczową. Zawsze tłumaczę swoim pacjentom bardziej obrazowo, bo przeświadczenie „im mniej jem, tym więcej chudnę” może być mylne. Za czasów, gdy było mało produktów spożywczych w sklepach, zgromadziliśmy je w spiżarniach pomimo, że już mieliśmy wystarczająco tyle, by wyżywić swoją rodzinę. Teraz nie brakuje niczego w sklepach, więc nie magazynujemy. Podobnie dzieje się w naszym organizmie.

Diety alternatywne, na co trzeba uważać?

Jeśli nadal Was nie przekonałam od czego zacząć odchudzanie, załóżmy, że zastosujemy taką dietę. Jak długo jesteśmy w stanie na niej wytrzymać? 7 – 14 dni, po tym czasie zjadamy dużo więcej, co skutkuje wystąpieniem efektu jo-jo. Ponadto pozbawiamy nasz organizm witamin i minerałów, co skutkuje złym stanem włosów, skóry, paznokci i ogólnym gorszym samopoczuciem. Stosując diety alternatywne często rezygnujemy ze śniadania. Pominięcie najważniejszego posiłku w ciągu dnia, powoduje znaczne obniżenie poziomu glikemii we krwi w kolejnych godzinach od przebudzenia. Skutkuje to aktywacją ośrodka głodu, który wywołuje uczucie silnego głodu, co często wiąże się z konsumpcją nadmiernej ilości pożywienia. Z reguły jest to żywność łatwo dostępna czyli przetworzona, która szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Osoby, które nie spożywają śniadań, w trakcie diet alternatywnych częściej sięgają po niezdrowe przekąski.

Omijanie śniadania lub kolacji – jak wpływa to na nasz organizm?

Często słyszę od swoich pacjentów: „Nie jem cały dzień, pierwszy posiłek jem dopiero po pracy. „Wchodząc do domu głodni, z reguły jemy wszystko co znajdziemy w lodówce zanim przygotujemy pełnowartościowy posiłek. Prowadzi to do zbyt dużej konsumpcji za jednym razem, co bardzo obciąża przewód pokarmowy. Mamy mniejszą aktywność ruchową co wiąże się małym wydatkowaniem tak dużej energii, często pojawiają się również problemy ze snem. Odwrotną sytuacją jest pomijanie kolacji. Słyszymy często, że jedzenie po 18 tuczy. W rzeczywistości tak to nie działa. Pora naszego ostatniego posiłku uzależniona jest od naszego trybu dnia. Jeżeli dana osoba idzie spać 24:00 to jedząc kolację o 18:00 z całą pewnością będzie głodna i sięgnie po wysokokaloryczną przekąskę. Organizm nie da sobie zrobić krzywdy, więc jeżeli nie zjemy kolacji lub zjemy ją zbyt wcześnie, potrzebną energię zabierze z białek czyli dojdzie do katabolizmu mięśniowego.

Dobre praktyki i zdrowe posiłki

Pacjenci często szukają dróg na skróty, stąd pomysł na eliminację poszczególnych grup makroskładników. W przypadku stosowania diet alternatywnych częstym błędem jest eliminacja węglowodanów i tłuszczy. Węglowodany nas nie utuczą, jeśli wybierzemy te wartościowe czyli produkty pełnoziarniste: ciemne pieczywo, makarony pełnoziarniste, kasze gruboziarniste (np. gryczana, jęczmienna, bulgur, jaglana), ryż brązowy lub basmati, płatki owsiane, gryczane, żytnie, jaglane, orkiszowe. Są to produkty naturalne, bogate w błonniki, których jedną z funkcji jest zwiększenie perystaltyki jelit. Węglowodany są głównym źródłem energii, stanowiąca aż 50-60% całodziennego wyżywienia. Często powtarzam pacjentom, zwłaszcza tym aktywnym fizycznie, że „tłuszcze spalają się w ogniu węglowodanów” – w wyniku ich eliminacji spalanie tłuszczu jest utrudnione. Nasz organizm czerpie energię z glukozy.

Podsumowanie

Dobry dietetyk Częstochowa radzi: Pamiętaj, że nie ma dróg na skróty. Załóż sobie realne cele do osiągnięcia. Jedz regularnie 5 posiłków o stałych porach. Tylko jeżeli dostarczysz swojemu organizmowi odpowiednią dawkę energii i wszystkie składniki odżywcze, masz szansę na długotrwały sukces. Nie wywracaj swojego życia do góry nogami, jedząc to co nie służy Twojemu organizmowi. Jedz zdrowo i chudnij. Jeżeli chcesz pomogę Ci w osiągnięciu celu metodą małych kroczków, i przekonasz się “od czego zacząć odchudzanie”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.