Jedną z chorób układu krwiotwórczego jest niedokrwistość, do której prowadzi niedobór żelaza. Niedokrwistość cechuje obniżona liczba krwinek czerwonych oraz zmniejszony poziom hemoglobiny i hematokrytu. Objawy mogące wskazywać na występowanie tej jednostki chorobowej to uczucie senności, osłabienia, bladość skóry, ból i zawroty głowy, wzmożone wypadanie włosów czy kruchość paznokci.
Z czego wynika niedokrwistość?
Niedokrwistość możemy podzielić między innymi na niedokrwistość z: niedoboru witaminy B12, kwasu foliowego, żelaza, niedokrwistość aplastyczną, niedokrwistości hemolityczne oraz niedokrwistość w przebiegu chorób przewlekłych. Najpowszechniejszą jest niedokrwistość z niedoboru żelaza, której przyczyną jest nieprawidłowa synteza hemu ze względu na niedostateczną ilość żelaza w ustroju. Mamy wówczas do czynienia z mniejszymi erytrocytami ze zmniejszoną ilością hemoglobiny. Kobiety są bardziej narażone na wystąpienie tej niedokrwistości ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na ten pierwiastek w okresie ciąży, karmienia piersią oraz obfitych miesiączek. Przyczyn zmniejszonej ilości żelaza w organizmie jest wiele, niemniej jednak głównie są to krwawienia z różnych układów w naszym organizmie np. pokarmowego czy moczowego, jak również zaburzone wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego przy nieodpowiedniej diecie, czy w przebiegu różnych chorób (np. Leśniowskiego-Crohna). Warto zwrócić uwagę na charakterystyczne objawy długotrwałego niedoboru żelaza jakimi są wygładzenie powierzchni języka oraz jego pieczenie, suchość w jamie ustnej, pęknięcia w kącikach ust czy suchość skóry.
W jaki sposób leczyć niedokrwistość? – Poradnia dietetyczna radzi
W leczeniu choroby, którą jest niedokrwistość najczęściej stosuje się suplementację żelazem. Niestety, w niektórych przypadkach może ona wywoływać skutki uboczne takie jak: zaparcia, biegunka, bóle brzucha, nudności, a nawet wymioty. W takim wypadku bardzo pomocna może okazać się zmiana nawyków żywieniowych na każdym etapie leczenia, która nie niesie ze sobą działań niepożądanych. Odpowiednia dieta to podstawa, ponieważ jej zadaniem jest dostarczenie przede wszystkim odpowiedniej ilości żelaza, poprzez zwiększoną podaż produktów bogatych w ten składnik (np. wątróbka wieprzowa, żółtko jaj, zarodki pszenne, soja). Posiłki wzbogaca się o produkty zawierające składniki wpływające na poprawę jego wchłaniania (witamina C, białko zwierzęce, kwasy organiczne), jednocześnie zmniejszając lub eliminując produkty zawierające związki zaburzające wchłanianie żelaza takie jak np.: fosforany, fityniany, taniny i szczawiany. Prawidłowo skomponowane posiłki stanowią klucz do zapobiegania nawrotom choroby, dlatego warto zwracać uwagę na to, czym karmimy nasz organizm oraz nie dopuszczać do sytuacji, w której pojawia się niedobór żelaza.
Leave a Reply