Organizm ludzki w ciągu swojego istnienia ma do czynienia z wieloma alergenami. Jednym z pierwszych alergenów pokarmowych jest mleko krowie z jakim można spotykać się już w okresie niemowlęcym. Alergia na mleko występuje najczęściej u dzieci, ale dotyka również dorosłych.
Czym się objawia alergia na mleko? – Dobry dietetyk wyjaśnia
Alergia na białka mleka krowiego może objawiać się wysypką skórną, dolegliwościami ze strony układu pokarmowego (np. biegunka, zaparcia, wymioty, refluks żołądkowo-przełykowy) czy układu oddechowego (np. kaszel, świszczący oddech). Mleko zawiera 3,3 g białka w 100 mililitrach, w którego skład wchodzą między innymi: kazeiny, albuminy, laktoglobuliny, immunoglobuliny i białka enzymatyczne. Reakcja alergiczna może występować na różne białka mleka, jednak najczęściej uczula kazeina lub β-laktoglobulina. Warto wspomnieć, że z mniejszą częstotliwością spotyka się osoby uczulone na pojedyncze białko mleka, częściej jest to alergia łączona na 2 czy więcej protein. Z tego powodu z diety eliminuje się nie tylko mleko krowie, ale również innych ssaków (np. bawoła, kozy, konia) bowiem posiadają w swoim składzie podobne białka. Mleko i jego przetwory to produkty powszechnie spożywane często w sporych ilościach ze względu na swoje walory smakowe, jak i wartość odżywczą. Jednak osoby borykające się z tą niekorzystną przypadłością jaką jest alergia na mleko krowie, są zmuszone zrezygnować z tego typu produktów i szukać alternatywy. Tylko w ten sposób mogą dostarczać organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych.
Alergia na mleko – jak sobie z nią radzić?
Jakie produkty konkretnie eliminować? Na pewno mleko w każdej postaci czyli świeże, w proszku czy skondensowane oraz wszystkie produkty mleczne (kefir, ser, śmietana itd.). Ważne jest czytanie składu produktu przed jego spożyciem i eliminowanie tych, które zawierają w swojej liście mleko lub białka mleka. Przykładami produktów na które warto zwrócić uwagę i zapoznać się ze składem są: pieczywo, parówki, pasztety, kiełbasy, czekolada, lody oraz budynie. Należy uważać na mięso i przetwory wołowe oraz cielęce, po których u osób posiadających alergię na mleko (konkretnie β-laktoglobuliny) może wystąpić reakcja alergiczna. Dieta bezmleczna to jednak nie same wykluczania produktów. Spokojnie w jadłospisie możemy zamieścić warzywa, owoce, dowolne kasze, żółtka jaj, tłuszcze roślinne i wszystkie te produkty, które nie zawierają w składzie białka mleka i mleka. Jako zamienniki nabiału bezpiecznie można stosować produkty na bazie ryżu czy owsa np. mleko owsiane, ryżowe. W przypadku dzieci w wieku od 0 do 3 lat dostępne są hipoalergiczne mleka zastępcze, które zaleca lekarz prowadzący. Jeżeli dziecko jest karmione piersią, ważne jest, żeby mama stosowała dietę bezmleczną, bowiem białka mleka przenikają do pokarmu dziecka. W dzisiejszych czasach dieta bezmleczna nie stanowi dużego problemu. Na rynku możemy znaleźć zamienniki dla produktów niedozwolonych i tym samym uzupełniać dietę w odpowiednią ilość białka i wapnia niekoniecznie z produktów mlecznych.
Leave a Reply