Insulinooporność – jakie niesie ze sobą skutki?

insulinooporność-objawy

Organizm człowieka to bardzo skomplikowany układ zależności pomiędzy różnymi układami i narządami. O tym w jaki sposób działa nasze ciało w dużej mierze decyduje poziom hormonów. Niestety często dochodzi do różnego typu zaburzeń hormonalnych. Jednym z nich jest insulinooporność. Objawy tego schorzenia bywają zróżnicowane, ale szybkie rozpoznaje pozwala na uniknięcie większości negatywnych skutków.

Insulinooporność – objawy zaburzenia

Insulinooporność to zaburzenie, które czasami ciężko jest rozpoznać, a jej objawy możemy przypisywać wielu innym schorzeniom. Jednymi z bardziej charakterystycznych stanów w insulinooporności są nagłe spadki energii, bardzo gwałtownie przebiegające. Osoba, chora na isnulinooporność może wówczas odczuwać silny niepokój, drżenie rąk, zaburzeniu ulega często również praca serca, dodatkowo występują problemy z koncentracją. Nie jest to zasadą, ale bywa częste, że osoby chore mają trudności z utrzymaniem prawidłowej wagi, a tkanka tłuszczowa najczęściej odkłada się na brzuchu. Senność i brak energii i napady głodu, to także jeden z objawów insulinooporności. Opuchnięta, nabrzmiała twarz i również może świadczyć o tym zaburzeniu. Częstsze bóle głowy, wzmożona potliwość, nadmierne owłosienie, problemy ze skórą, a nawet trudności z zajściem lub donoszeniem ciąży również mogą wskazywać na insulinooporność. Pamiętajmy jednak o tym, że wymienione objawy mogą być związane z innymi schorzeniami – aby mieć pewność, że mam do czynienia z tym zaburzeniem niezbędne są specjalistyczne badania, których wyniki musi zinterpretować lekarz.

Dieta w insulinooporności to postawa!

Najważniejszą zasadą diety insulinowej jest utrzymywanie niskiego indeksu glikemicznego. Głównym jej założeniem nie jest niedoprowadzanie do nagłych skoków poziomu glukozy i równie nagłych jej spadków. Jakie pokarmy są wskazane w diecie insulinowej? Przede wszystkim postawmy na warzywa – im więcej surowych warzyw jemy, tym lepiej. Owoce są również wskazane, ale powinniśmy kontrolować ich indeks glikemiczny (uważajmy więc na banany i winogrona – zastępując je owocami cytrusowymi czy jagodowymi). Dobrym pomysłem jest również zwiększenie ilości produktów pełnoziarnistych, ryb, orzechów i nasion. Starajmy się ograniczyć zjadanie potraw smażonych i słonych.
Zadbajmy również o to, by nasze posiłki były niewielkie (jedzmy częściej, ale mniej). Drugim najważniejszym działaniem, jakie możemy podjąć, jest oczywiście codzienna aktywność fizyczna. Jeśli te dwa kroki nie przynoszą znaczącej poprawy konieczne może okazać się zastosowanie leków. Osoby z insulinoopornością powinny być pod stałą kontrolą endokrynologa, a często bardzo dużym wsparciem są porady dietetyka.

Pamietajmy, że insulinoooporność to zaburzenie, które jesteśmy w stanie opanować! Wymaga to oczywiście pewnego wysiłku i zaangażowania, ale jest jak najbardziej możliwe. Odpowiednio dobrana dieta w insulinooporności może doprowadzić do zniwelowania jej objawów. Zdrowszy tryb życia, jakiego wymaga od osób, które się z nią zmagają, będzie miał pozytywny wpływ na cały organizm – wielu przypadkach prowadząc do znacznej poprawy ogólne samopoczucia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.