Diety alternatywne – coraz popularniejsze?
Ostatnio diety niekonwencjonalne, czyli diety alternatywne zyskują na popularności, przyciągając chwytliwymi hasłami. Coraz więcej mówi się o nich też, jako skutecznych metodach na odchudzanie. Ale czy takie są w rzeczywistości? Diety niekonwencjonalne charakteryzują się świadomą rezygnacją z niektórych pokarmów oraz specyficznym doborem produktów spożywczych, a niekiedy szczególnym reżimem żywieniowym. Wśród diet niekonwencjonalnych wyróżniamy: diety lecznicze, wegetariańskie oraz diety niezbilansowane, np. niskowęglowodanowe, wysokotłuszczowe, wysokobiałkowe, diety jednoskładnikowe (np. ryżowa, kapuściana, mleczna), rygorystyczne (np. kopenhaska, szwedzka) czy rozdzielne (np. południowych plaż, dr Haya, diamondów).
Diety niekonwencjonalne – ryzykowny wybór
Dieta zrównoważona to taka, która jest złożona z białek, tłuszczów i węglowodanów. Często, w odróżnieniu do diety niekonwencjonalnej, dostarcza organizmowi niezbędnych substancji odżywczych, wykorzystywanych do wzrostu, produkcji energii oraz procesów naprawczych. Powinna ona zawierać niezbędne sole mineralne, witaminy i błonnik. W diecie składniki dostarczające energii powinny występować w następujących proporcjach: białka 15 – 20 %; tłuszcze 25 – 30%; węglowodany 50–55%. Dieta zbilansowana dostosowana jest do wymagań i potrzeb danego organizmu. Natomiast w oparciu o obowiązujące zasady racjonalnego żywienia oraz piramidę żywieniową dopasowuje się liczbę i rodzaj posiłków.
Zbilansowana dieta – jako przeciwieństwo diety alternatywnej
Zbilansowana dieta charakteryzuje się idealnym dostosowaniem do potrzeb organizmu. Z kolei, ze stosowaniem diet alternatywnych związane jest pewne zagrożenie pojawienia się negatywnych objawów zdrowotnych. Częste skutki diet alternatywnych wiążą się z nieumiejętnym oraz długotrwałym stosowaniem diety, brakiem kontroli lekarskiej oraz koniecznych badań, brakiem wcześniejszej rzetelnej oceny stanu zdrowia przed wprowadzeniem diety, obciążeniami spowodowanymi chorobami przebytymi lub współistniejącymi, bagatelizowaniem niepokojących objawów w trakcie trwania diety. Poza tym, stosowanie diety alternatywnej może skutkować zaburzeniami metabolizmu, nadmiernym obciążeniem narządów lub niedoborem niezbędnych składników.
Diety alternatywne – podsumowanie
Najczęstszymi konsekwencjami stosowania diety niekonwencjonalnej w nieumiejętny sposób są nudności, wymioty, zaparcia, biegunki, bolesne oddawanie stolca, zaburzenia łaknienia. Wraz ze spadkiem masy możemy zaobserwować zwiększony niepokój, płaczliwość, zdenerwowanie, wrogość, chwiejność stanu emocjonalnego, a tym samym częstsze sięganie po używki. Poza tym, co nieraz wiąże się bezpośrednio z małą kalorycznością diety alternatywnej – osłabienie, zmęczenie, a nawet utratę przytomności. Aby uniknąć niedoborów niezbędnych składników, efektu jojo czy zbyt dużej utraty masy ciała w krótkim czasie, konieczne jest zasięgnięcie opinii doświadczonego dietetyka w poradni dietetycznej, który dysponuje specjalistyczną wiedzą w tym zakresie.
Leave a Reply