Insulinooporność – jak powinna wyglądać dieta podczas tego zaburzenia?

Insulinooporność jest problemem dotykającym obecnie już nie tylko dorosłych Polaków, ale także dzieci. Szybko postępujące zaburzenie wrażliwości organizmu na insulinę może spowodować rozwój bardzo poważnych chorób, takich jak cukrzyca typu 2. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest przede wszystkim za mała ilość ruchu, źle prowadzona dieta oraz wysoko przetworzona żywność. Na szczęście, insulinooporności można zaradzić w naturalny sposób, zmieniając swój sposób odżywiana. W tym bez wątpienia pomoże dobra poradnia dietetyczna. W niniejszym artykule przedstawimy kilka najważniejszych zasad, których należy się trzymać, opracowując dietę do walki z insulinoopornością.

Insulinooporność – w jaki sposób się objawia?

Ludzie dotknięci insulinoopornością bardzo często bagatelizują jej objawy. Dzieje się tak najczęściej z braku wiedzy na temat tego zaburzenia oraz z tego, że jej oznaki przypominają typowe zmęczenie. Najczęstszymi objawami zaburzenia wrażliwości organizmu na insulinę są:

  • Przewlekłe zmęczenie
  • Senność po spożyciu posiłku
  • Niepohamowana ochota na jedzenie
  • Problemy z koncentracją
  • Bóle głowy
  • Wysokie ciśnienie tętnicze
  • Częste spadki nastroju

Jeżeli zauważyłeś u siebie powyższe dolegliwości, niezwłocznie udaj się do lekarza i sprawdź, czy nie jesteś osobą dotkniętą insulinoopornością.

Jak sobie poradzić z zaburzeniem wrażliwości organizmu na insulinę?

Jak powszechnie wiadomo, większość chorób czy zaburzeń jest leczona drogą farmakologiczną. Często zapominamy jednak, jak dużą rolę w tym wszystkim odgrywa dieta. To głównie dzięki niej jesteśmy w stanie zachować wszystkie, niezbędne składniki potrzebne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Insulinooporność jest bardzo wrażliwa na dietę. W zależności od tego, co spożywamy, będzie ona postępować lub się zmniejszać. Właśnie z tego powodu, oprócz podjęcia się wzmożonej aktywności fizycznej należy także wziąć pod uwagę kilka aspektów dotyczących odżywiania. Tymi aspektami są:

  • Spożywanie posiłków regularnie
  • Spożywanie produktów z niskim indeksem glikemicznym
  • Wyeliminowanie produktów zawierających dużo cukru, w tym słodkich napojów
  • Zwiększenie spożycia błonnika pokarmowego
  • Zmniejszenie spożycia tłuszczów zwierzęcych
  • Suplementacja witaminą D oraz cynkiem

Trzymając się powyższych zasad oraz wytycznych, które przygotuje poradnia dietetyczna, maksymalnie zwiększysz swoje szanse na zwalczenie insulinooporności.

Leave a Reply

Your email address will not be published.